vrijdag 16 november 2012

Champignonstamppot met Belgische kaas






Hoofdgerecht : Aardappel : 4 of meer pers.
Voedingswaarde per portie: Energie 464kCal - Eiwit 21g - Vet 21g - Koolhydraten 48g
Bereidingstijd: 30 tot 60 minuten


Benodigdheden voor 4 personen

. 800 gram aardappelen
. 6 gedroogde tomaten uit olie
. 50 gram gerookte spekblokjes of hamblokjes
. 100 ml kookroom
. 2 actifrylepels olie
. 150 gram Passendale*
. 2 uien
. 16 radijsjes
. 1 rode paprika
. 4 bosuitjes
. 500 gram kastanjechampignons
. peper
. gedroogde of verse tijm
. eventueel wat zout naar smaak

Hulpmiddelen:
- actifry of diepe koekenpan/ hapjespan. Overal waar actifry staat, kun je de koekenpan gebruiken

Bereiden
Schil de aardappelen en kook of stoom ze gaar , ongeveer 20 minuten.  Afhankelijk van de grootte van de stukken aardappel.
Bak ondertussen de spekjes uit in de actifry  (Of gewoon in d koekenpan)  ongeveer vijf minuten. Haal de spekjes uit de pan en verwijder het vet.
Veeg de pan schoon met keukenpapier, hiermee verwijder je al het vet. Hierna kun je er olie in doen.

Pel de ui, halveren en in dunne halve manen snijden. Bak zeven minuten in de olie in de actifry. Was de paprika, verwijder zaad-en lijsten en snijd in stukken. Wanneer de uien zijn gebakken voeg dan de paprika erbij en bak nog eens 5 minuten


Veeg of borstel ondertussen de champignons schoon. Snijd een gedeelte van het steeltje af en snijd dan in plakjes.
Doe samen met de tijm in de actifry en zet de timer op wederom op 5 minuten.

Wanneer de aardappelen gaar en afgegoten zijn, voeg ze dan bij het champignonsmengsel in de actifry, samen met de in reepjes gesneden tomaten. Zet de timer op 2 minuten, puur om alles goed te mengen.

Snijd de Passendale in blokjes en zet terug in de koelkast. De kaas is zo zacht dat hij al snel kan gaan uitlopen.

Was de radijsjes, afdrogen, snijd de worteltjes en de steelaanzet af en daarna in vieren snijden.
Snijd van de bosui de worteltjes en het meeste groen af. Buitenste blad verwijderen en zo dun mogelijk in ringen

Wij zijn geen fan van radijsjes, dus dit laat ik uit het mengsel.


Snijd van de bosui de worteltjes en het meeste groen af. Buitenste blad verwijderen en zo dun mogelijk in ringen snijden.

Schenk de kookroom in de actifry samen met de kaas en de spekjes of de hamblokjes.

Maal er peper over naar smaak. Je kunt eventueel zout toevoegen, maar proef eerst, want de spekjes of de ham én de kaas zijn ook zout. En de aardappelen heb je met zout gekookt. Dus er zit al zout voldoende in.

Tip: Passendale is een Belgische kaas. Op wikipedia staat het hele verhaal over deze kaas, is echt de moeite waard om het eens te lezen

 Dit gerecht is een budget-gerecht. Maar dat wilt uiteraard niet betekenen dat het ongezond is. Zeker niet. Het zit vol met groenten, zoals champignons, rode paprika, ui. Als extra smaakmaker zitten er ook nog zongedroogde tomaten uit olie bij. Zo wordt een aardappelmaaltijd een feest van smaken. Deze keer geen aardappelen met jus.

Met dank aan Tefal



Geen opmerkingen: