maandag 2 februari 2009

mascarponetaart met rode vruchten


Al enige tijd geleden heb ik een kuipje mascarpone, een zachte Italiaanse kaas, gekocht. Door omstandigheden bleef het almaar in mijn koelkast staan. En de uiterste gebruiksdatum kwam steeds naderbij...Vandaar mijn idee om samen met bevroren rood fruit, wat ik altijd in de diepvries heb, een taart te maken. Ik heb nu bladerdeeg gebruikt, maar je kunt zelf natuurlijk ook een taartbaodem maken.. of croissantdeeg gebruiken..De taart zelf is zoet-zuur en zacht.. en...erg lekker. Hij is niet moeilijk te maken en ook niet echt kostbaar.

De hele taart geeft 2700 kcal, 43 eiwit, 188 koolhydraten, 183 vet

Ingrediënten:
250 gram mascarpone
250 gram diepvries of verse gemengde rode vruchten
75 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
2 eieren
bladerdeeg

foodprocessor
bakvorm met opstaande rand voor de taart
mengkom
bakknikkers of gedroogde erwten op bakpapier

Bereiding:
Ontdooi je rode vruchten als je ze uit de diepvries haalt.

Haal net zoveel plakjes bladerdeeg uit de verpakking als je nodig hebt om je bakblik te bekleden. Ik heb er 6 nodig gehad. Ontdooi de plakjes en bekleed je bakblik.
Verwarm de oven voor op 220 graden hete lucht en bak je bladerdeeg voor met een valse vulling. Leg eerst een stuk bakpapier over je deeg en stort daarop je bakknikkers. Anders heb je naderhand een lastig karweitje...:)

Meng ondertussen de mascarpone met 75 gram poedersuiker en 1 zakje vanillesuiker. Zorg dat je een glad mengsel krijgt zonder klontjes. Heb je geen poedersuiker in huis, pak dan gewone kristal suiker. Vermaal deze in je foodprocessor tot poedersuiker.
Scheid van de twee eieren de dooiers en de eiwitten. Vermeng de dooiers met het mascarpone-suiker mengsel. Roer het goed door.
Klop de eiwitten stijf. Zorg dat je kom en je garde vetvrij zijn, anders gaat het opkloppen niet goed.
Schep het opgeklopte eiwit heel voorzichtig door je mascarpone mengsel. Pas op dat je niet roert. Want dan verlies je alle lucht die je net zo mooi hebt verzameld bij het opkloppen. Die lucht heb je nodig om een luchtig mengsel te krijgen.

Haal de taartbodem uit de oven en verwijder de valse vulling. Laat hem even afkoelen en stort dan voorzichtig het masarpone mengsel in de taart. Schep de rode vruchten er op. Deze zakken in de vulling. Dat moet ook.

Bak de taart in 20 minuten af op 220 graden hete lucht... dek de bovenkant na ongeveer 10 minuten af met alufolie tegen het verbranden.

Laat me even horen hoe je deze taart vond...

grts

Geen opmerkingen: