maandag 2 februari 2009

appeltaart naar familierecept

Al jaar en dag wordt deze appeltaart in onze familie gebakken.. het zit hem eigenlijk in de hoeveelheid appels en dunne deegbodem waarom hij zo lekker is.. en natuurlijk: niet teveel suiker.

Ingrediënten:
250 gram zelfrijzend bakmeel
150 gram boter of margarine
125 gram (of minder, ik gebruik zelf meestal de helft) fijne basterdsuiker
1 losgeklopt ei
geraspte citroenschil
zout

500 gram zure appels
2 zakjes vanille suiker (10 gram) of 50 gram suiker
50 gram rozijnen
paneermeel
kaneel

ronde springvorm van ongeveer 24 cm

Voorbereiden:
zorg dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn
schil de appels en snijd ze in kleine blokjes
was en wel de rozijnen en dep ze droog
klop het ei los in een kommetje
was de citroen en rasp daarna wat schil in een schaaltje
verwarm de oven voor op 150 graden hete lucht of 180 graden elektrische oven of stand 3 gasoven

Bereiding:
Van bloem boter, basterdsuiker 1/2 ei, citroenschil en zout een soepel deeg kneden. Dit kan in de machine, maar gaat net zo gemakkelijk op de hand. Het deeg is goed als het een bal in je hand of in je kom vormt en alle ingrediënten heeft opgenomen.
Vermeng de appelblokjes met de vanille suiker en rozijnen.
Vet je springvorm in en bekleed hem met deeg. Begin op de bodem en druk het deeg dun uit naar de wanden. Bekleed ook 2/3 van de wanden met deeg. Zorg dat je wat deeg overhoudt voor de deksel.
Leg je vulling regelmatig gespreid in de beklede springvorm. Rol je overgebleven deeg dun uit en leg het als een deksel over de vulllig. Kom je deeg te kort, voeg dan wat bloem toe, dan kun je kruimelen.
Strijk het overgebleven halve ei over de deksel.

Zet je springvorm in de voorverwarmde oven. Haal hem na 1,5 uur eruit.

Een beetje laten afkoelen, in stukken snijden en opdienen al dan niet met een dot ongezoete slagroom.

Eet smakelijk!


Geen opmerkingen: