dinsdag 4 augustus 2009

Smoor van varkensvlees



Semoer Babi
een Indonesisch vlees gerecht, lekker met boontjes en gekookte aardappeltjes of rijst...

Ingrediënten voor 2 personen
250 gram hamlappen
2 uien
125 ml water
2 eetlepels ketjap manis
sap van een halve citroen
mespuntje vers gemalen peper
mespuntje gemberpoeder
mespuntje gemalen foelie of een stukje foelie
1/2 theelepel sambal badjak (oelek kan ook)
wat zout

Voor de marinade:
5 eetlepels ketjap manis,
klein beetje sambal badjak of oelek naar smaak

Voor de bijgerechten:
1 pond verse boontjes
1 zakje aardappeltjes


Voorbereiding:
Maak een marinade door in een lage schaal ketjap en sambal door elkaar te mengen. Heb je te weinig marinade voeg dan wat ketjap extra toe.
Snijd de hamlappen in grote stukken en leg die in de marinade.
Wentel het vlees een paar keer door de schaal en laat dit dan afgedekt tussen een half uur en twee uur in de koelkast marineren. Keer het vlees af en toe om.

Snijd ondertussen de uien in grove stukken en bak ze even glazig in een pan.
Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Bewaar ze onder water.
Reng de boontjes, breek ze en bewaar ze even in een pan met wat water.

Bereiding:
Vermeng in een pan de ingrediënten van de Smoor: water, ketjap, citroensap, peper, gemberpoeder, foelie, sambal en wat zout en breng het mengsel aan de kook. Haal het vlees uit de marinade. Bewaar deze marinade nog even. Voeg het vlees en de uien toe aan het mengsel in de pan. Stoof het op een zacht vuur ongeveer 2 uur zonder deksel tot het vlees heel gaar is en bijna al het vocht verdampt. Mocht je nu vocht tekort komen tijdens dit garingsproces, voeg dan wat van je marinade toe...

Beng je gerecht op smaak met wat zout indien nodig.

Kook ondertussen je aardappeltjes en smoor je boontjes. Dit doe je zo: breng in een pan een bodempje water, wat zout en een klontje boter aan de kook. Leg hierin je schoongemaakte boontjes. Temper het vuur en doe een deksel op de pan. Na ongeveer twintig minuten zijn je boontjes gaar.

Serveren:
Breng de Smoor over in een voorverwarmde schaal. Leg op voorverwarmde borden wat aardappels en wat boontjes. Schep de smoor aan tafel op de borden.

Geef er desgewenst nog een jus bij. Gemakkelijk en snel te maken uit een pakje...maar je kunt natuurlijk ook je marinade gebruiken: een beetje water toevoegen en een boullionblokje, aan de kook brengen, even door laten koken en in een kommetje serveren.

Eet smakelijk.

Oja even de cijfers. Per portie Smoor:
210 cal, 5 gr vet, 30 gr eiwit, 11 gr koolhydraten.

Bereidingstijd:
Voorbereiden:1/2 uur-2 uur (marinade)
Bereiding: ongeveer 2 uur
dus op tijd beginnen......

Geen opmerkingen: