zondag 27 januari 2013

Jambalaya, een Cajun rijstschotel met kipfilet, chorizo en groentes





Ingrediënten
Voor 3-4 personen:



  • 1 ui
  • 1/4 bleekselderij
  • 1/2 rode en 1/2 gele paprika
  • 3 lenteuitjes
  • 1 of 2 tenen knoflook
  • 500 g kipfilet
  • 125 g geroosterde hamblokjes
  • 100 g chorizo (of andere verse worst)
  • 2 dl kippenbouillon
  • cayennepeper
  • chilipeper
  • paprikapoeder
  • peterselie
  • peper en zout
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 100 g basmatirijst



Bereidingswijze

  1. Snijd de kipfilet in blokjes. 
  2. Was en snijd de groentes (paprika, bleekselderij en ui) fijn. 
  3. Braad de chorizo in de olijfolie bijna gaar. 
  4. Pel en hak intussen de knoflook fijn. 
  5. Mocht je geen geroosterde hamblokjes hebben, rooster deze dan kort bruin in een andere pan.
  6. Neem nu de worst uit de pan en bak de kipfilet net gaar in dezelfde pan. 
  7. Haal de kipfilet eruit en bak de groentes en knoflook (ook weer in dezelfde pan) licht aan.
  8. Snijd nu de worst in stukken van ongeveer 2 cm dik en doe dit samen met de kipfilet bij de groentes in de pan. 
  9. Voeg een snufje cayennepeper, chilipeper, 1 theelepel paprikapoeder, peper en zout toe. 
  10. Doe de bouillon en rijst erbij. 
  11. Breng het geheel aan de kook en laat het geheel op een matig vuur koken tot de rijst gaar is en de bouillon verdampt is. 
  12. Snijd intussen de lenteuitjes (bosui) fijn.
  13. Voeg de hamblokjes, bosui en 1 eetlepel versgehakte peterselie toe en warm alles nog even goed door.


Opmerkingen recept

Dit recept komt oorspronkelijk uit de Creoolse en Cajun keuken, uit Louisiana. Het gerecht Jambalaya kan met allerlei verschillende ingrediënten bereid worden. De basis van het gerecht is dat je rijst samen met groentes en vlees (of vis) kookt.

Bovenstaande recept is erg scherp! Voor onze Nederlandse smaak kun je beter de cayenne en de chili weglaten, de chorizo is van zichzelf al erg pittig.

Ik lust geen bleekselderij. Dus dat laat ik gewoon weg. Ik voeg wel een lepel augurkenblokjes toe aan het eind.

Met dank aan Ovenkruiden

Geen opmerkingen: