woensdag 29 juli 2009

Bramenjelly

Ik heb elke jaar zoveel bramen in de tuin... van die hele grote, geen doornen en geen beestjes... dus ik moet er wat mee.. steeds verzin ik wat nieuws.. en dit jaar is het een eenvoudig toetje met bramen... eerst haal ik de rijpe en goede bramen van de struik...



Ingrediënten voor 4 personen

blaadjes witte gelatine of gelatinepoeder voor een 1/2 liter vocht

300 gr bramen + wat bramen voor de garnering
een beetje bosvruchtensap of citroensap of sinaasappelsap of...
suiker naar smaak
kaneel


Voorbereiden:
Week de gelatine in ruim koud water. Kijk even op de verpakking hoe te handelen... Pas op.. als je de poeder te lang laat staan wordt het een dikke klont die je weer goed weg moet roeren in de vloeistof...

Gooi de bramen in de blender en laat hem goed alles fijn malen..zeef dan de puree nog even voor die kleine harde stukjes die je echt niet in je gelatinepudding wil....Je kunt ook als je dat liever doet de bramen eerst even doorkoken ...en dan pas blenderen en zeven... maar zorg ervoor dat het mengsel is afgekoeld voor je er met de gelatine mee gaat werken...

Bereiden:
Breng al roerend ½ dl water, het vruchtensap en de suiker aan de kook en laat de suiker oplossen.
Los hierin de gelatine op, pas op laat het NIET meer koken... en roer het gelatinemengsel door de puree.
Een snufje kaneel maakt het af...
Laat het geheel in een half uur goed afkoelen.

Spoel vier bakjes om met koud water. Verdeel de jelly over de vormpjes en strijk ze glad. Laat de jelly in de koelkast 4 uur opstijven.

Wil je er een soort "Panna Cotta" (een Italiaans nagerecht wat letterlijk gekookte room betekent. Het komt van oorsprong uit de Noord-Italiaanse regio Piëmont. De basisingrediënten zijn room, melk, suiker en gelatine. Panna cotta wordt vaak geserveerd met bessen, karamel of chocoladesaus- Wikipedia) van maken, gebruik dan 2dl slagroom. Klop de slagroom stijf en spatel die door de puree, na dat half uurtje afkoelen....

Opdienen:
Garneer de puddinkjes met een braam en bestrooi ze, indien je dat lekker vindt, met wat kaneel.






eet smakelijk

grts

Geen opmerkingen: