dinsdag 27 januari 2009

Slakkenhuisjes/Rozijnenbroodjes



Informatie:
Bereidingtijd meer dan 2 1/2 uur (veel keer rijzen van deeg)
Het is een goedkoop gerecht en niet al te moeilijk te maken.. maar je kunt natuurlijk ook kant en klaar deeg kopen van Koopmans bijvoorbeeld....dat werkt wat sneller, maar zeker niet minder lekker, wel wat minder leuker..

Deze heerlijke slakkenhuisjes, ook bekend onder de naam rozijnenbroodjes, zitten vol krenten en rozijnen. In de warme oven karameliseren de boter en de suiker. Zo krijgen de broodjes een krokant- maar wel kleverig- jasje.

Samen met kinderen zijn deze broodjes goed te maken. Ik kneed het deeg in mijn broodbakmachine, maar het kan natuurlijk ook op de hand. LET OP!! Kijk als je de broodbakmachine gebruikt voor het deeg even bij de hoeveelheden die je nodig hebt in het bijbehorende boekje. Ik geef hier de hoeveelheden voor handverwerking (al dan niet met behulp van een keukenmachine met deegkneder) van het deeg.

Ingrediënten voor 12 stuks:
15 gram verse gist, of 1 zakje droge gistkorrels, of 1 zakje bakpoeder.
Als deze middelen zorgen voor het rijzen van het deeg. Ik geef hier alleen de bewerking van verse gist. Dat kan je bij elke warme bakker kopen. Voor de gistkorrels en bakpoeder kun je bij de supermarkt terecht. De toepassing daarvan staat uitgebreid op de productverpakking.
40 gram + 1 zakje vanille suiker (of 60 gram) bruine suiker + 1 theelepel bruine suiker
0.5 dl lauwwarme melk
2,5 dl lauwwarme melk
500 gr tarwe bloem
2 theelepels zout
1/2 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemberpoeder
120 gram zachte boter + 1 klontje
120 gram rozijnen
60 gram krenten

Voorbereiding:
Verbrokkel de verse gist in een kommetje. Meng er met een vork 1 theelepel bruine suiker doorheen. Voeg de halve deciliter melk toe en roer het geheel tot een glad papje. Zet het kommetje op een warme tochtvrije plaats en laat het in 15-20 minuten schuimig worden.
Was en wel de krenten en rozijnen ongeveer 10 minuten. Haal ze dan uit hun welwater en dep ze goed droog in een doek (geen wasverzachter, anders een andere droogdoek gebruiken). Vouw de doek met de rozijnen en krenten dicht en leg ze op een warme plaats.


Deegbereiding:
Zeef de bloem, het zout, de kaneel en de gemberpoeder, en de vanillesuiker in een ruime warme mengkom (even uitspoelen met heet water en daarna drogen). Maak in het midden een kuiltje en giet het gistmengsel en de rest van de lauwwarme melk (even 30 seconden in magnetron) hierin. Meng met vingers of spatel (of in keukenmachine) alles rustig door elkaar tot er een samenhangend deeg is ontstaan dat als een bal in de kom blijft liggen.
Leg nu het deeg op een met bloem bestoven aanrecht of plank. Kneed het gedurende 10 minuten goed door (dit kun je de kinderen laten doen, een soort kleine maar dan zonder figuurtjes te maken). Bestuif het deeg af en toe met wat bloem om te zorgen dat het niet te plakkerig wordt. Pak aan het einde zelf weer even alles bij elkaar en kneed het tot één samenhangende bal. Het deeg moet nu soepel en glad aanvoelen.
Was de mengkom goed af, vet hem in met boter en leg de deegbal in de kom. Dek de kom af met een goed uitgewrongen vochtige theedoek. Laat het deeg in 1- 1,5 uur tot dubbele omvang rijzen op een warme tochtvrije plaats.

Voorbereiding bakken
Leg op de bakplaat ondertussen bakpapier of bestrijk de plaat met het klontje boter.
Als je de plakjes op je bakplaat hebt liggen, verwarm dan de oven voor op 200 graden hetelucht of stand 5 gasoven (ongeveer 220 graden). Kijk hier even voor een omrekentabel (opent in een nieuw venster) of kijk in je eigen gebruiksaanwijzing van je oven.

Bereiding slakkenhuisjes
Leeg de deegbal opnieuw op een met bloem bestoven aanrecht of plank en kneed het een minuut of vier stevig door. Rol nu het deeg uit tot een rechthoekige lap met een dikte van ruim 1 centimeter. Heb je geen deegroller, gebruik dan een fles of ronde stok. Wel eerst even goed schoonmaken hè.. dit uitrollen kun je ook door je kinderen laten doen. Verdeel dan je deegbal in net zoveel hompen als je hulp hebt.
Bestrijk de deeglap(pen) met de zachte boter. Gebruik hiervoor de achterkant van een mes of een lepel. Strooi de resterende suiker gelijkmatig over de boter. Strooi ook de gewelde en weer droge krenten en rozijnen over de boter en suiker.
Rol de deeglap(pen) stevig op, net zoals bij wraps. Snijd de opgerolde lap met een scherp mes in plakjes van ongeveer 2,5 centimeter dik. Leg de afgesneden plakjes plat op de bakplaat met een tussenruimte van ongeveer 1 cm. Dek de bakplaat af en laat het deeg nog eens 20 minuten rijzen en uitdijen.

Schuif daarna de bakplaat (onafgedekt natuurlijk) in de oven en laat de bovenkant in 15 minuten licht goudbruin worden. Haal de bakplaat even uit de oven, draai de broodjes (met pannenkoekmes bijvoorbeeld) om en bak de broodjes in 10 minuten goudbruin en gaar.

Leg de broodjes op een metalen rooster om uit te dampen en wat af te koelen. Na een minuut of 10 zijn ze al te eten ( wel heet door de suiker dus pas op). Maar ze zijn koud ook heel lekker.

Eet smakelijk en veel plezier met bakken.




Geen opmerkingen: